۱۳۹۹/۰۸/۱۵
معرفی بخش مرکزی
بخش مرکزی گناباد شامل دو دهستان حومه و پسکلوت به وسعت بالغ بر 2700 کلیومتر مربع می باشد که بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1395 جمعیت این بخش 76427 نفر است که از این تعداد 49546 نفر در سه شهر گناباد ، بیدخت و روشناوند زندگی می کنند و 26881نفر نیز در 26 روستا وتعدادی آبادی سکونت دارند . معیشت غالب مردم در بخش برپایه اقتصاد کشاورزی متمرکز است.مجموع 5822 لیتر در ثاینه آب کشاورزی استحصالی بخش از تعداد 270 رشته قنات و 291 چاه عمیق و نیمه عمیق تامین می شود.در بخش بالغ بر 16000 هکتار مزارع و باغات کشاورزی وجود دارد و غالب محصولات تولیدی کشاورزی آن گندم،جو، پنبه، پسته،زعفران ، ارزن و زیره سبز می باشد و درحوزه گلخانه نیزتا کنون در بخش مرکزی گناباد تعداد 33 گلخانه با مساحت 25000 متر مربع احداث شده است.
دامپروری سهم بسزایی در اقتصاد معیشتی این روستاها دارد به گونه ای که تعداد 14500 راس دام سنگین و تعداد 80000 راس دام سبک در این روستاها به صورت سنتی و بعضا نیمه صنعتی نگهداری می شوند. تعدادی واحد پرورش شتر(44 نفر) ، بوقلمون (2 واحد)، مرغ گوشتی(31 واحد)،مرغ تخم گذار (7 واحد)،مادر گوشتی (1 واحد) و پولد تخم گذار (3 واحد) در روستاها فعالیت رو به رشدی دارند.
شرکت آرا سیلیس شرق به عنوان مهمترین واحد صنعتی بخش مرکزی در روستای نوده پشنگ قرار دارد که فعالیت خود را از سال 1391 شروع نموده و در حال حاضرطرح توسعه این کارخانه با اعتبار 1400 میلیارد ریال در حال اجراست. محصولات عمده این کارخانه ماسه ریخته گری وپودرمیکرو سیلیکا می باشد که در صنایع کانی های غیرفلزی ، شیشه وچینی کاربرد دارد. سه واحد ترمینال ضبط پسته نیزدر روستاهای خیبری وگیسور با سرمایه گذاری بخش خصوصی ایجاد شده و با توجه به توسعه باغات پسته ایجاد این واحدهادر شهر روشناوند نیز برنامه ریزی شده است.
سفال یکی از جلوه های بارز و ماندگار صنایع دستی گناباد است که از گذشته تا امروز به دست توانای هنرمندان روستای مند تولید می شود.در سال جاری سفال مند به عنوان اثر ملی ثبت شده است و امید داریم با ثبت ملی آن مسیر رشد و تعالی سفال و رفع مشکلات مرتبط از قبیل بازاریابی مناسب و ایجاد بازارچه فروش محصولات بیانجامد.
در حال حاضر تعداد 8واحد بوم گردی در روستاهای ریاب،قوژد، بهابادو خیبری توسط بخش خصوصی ایجاد شده است که زمینه حضور گردشگران از سراسر کشورعزیزمان را در شهرستان گناباد فراهم نموده است. گردشگری کشاورزی رویکرد جدیدی است که اداره میراث فرهنگی با همکاری دهیاری روستای خیبری شروع کرده اند تا با ایجاد زیرساخت های لازم گردشگران بتوانند از بیش از ده کیلومترکوچه باغ های بکر این روستا بازدید نمایند.
آیین های مختلف ومراسم سنتی به تناسب ایام سال نظیر نوروزگاه، جشن شب یلدا،مسابقات ورزش های بومی و محلی، جشنواره های غذای محلی، بازارچه های فروش صنایع دستی ودست بافته های بانوان ،جشنواره فروش پرندگان زینتی و ... در اغلب روستاهای بخش به همت دوستداران میراث فرهنگی، شوراهای اسلامی و دهیاری ها با مشارکت بخشداری،اداره میراث فرهنگی و اداره ورزش و جوانان با استقبال گرم مردم همه ساله برگزار می شود.
منبع : زیرپرتال فرمانداری گناباد
۴۳۴
مطالب مرتبط با این موضوع :